toeristische trekpleisters

Occitanie

De regio Occitanie (vroeger Midi-Pyrenees genaamd) beslaat een groot gedeelte van het zuidwesten van Frankrijk, tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. De regio bestaat uit 8 departementen: Ariège, Aveyron, Haute-Garonne, Hautes-Pyrénées, Gers, Lot, Tarn en Tarn-et-Garonne. Toulouse, de hoofdstad, telt 437.000 inwoners en is de 3e grootste universiteitsstad van Frankrijk. Hier staat ook de wieg van Airbus, de grootste vliegtuigfabrikant ter wereld.
Toulouse telt heel wat bezienswaardigheden, waaronder het Capitole, de basiliek van Saint-Sernin, het Augustijnenmuseum, het centrum voor hedendaags kunst Les Abattoirs, maar ook de Cité de lEspace.

De mooiste plekjes van Occitanie.

Occitanie heeft internationale bekendheid verworven dankzij een aantal supermooie plaatsen en plekjes. Daartussen vindt u het viaduct van Millau, de Pic du Midi en zijn astronomisch observatorium, het keteldal (cirque) van Gavarnie, het Canal du Midi, Albi en zijn Toulouse-Lautrec museum dat door Unesco werd opgenomen als Werelderfgoed, de bedevaartstad Lourdes, Cahors en zijn middeleeuwse pont Valentré, maar ook Conques, Rocamadour, Cordes-sur-Ciel, Moissac, Saint-Bertrand-de-Comminges, Marciac en zijn festival van jazz, Figeac, Auch Midi-Pyrénées telt 24 van die Mooie Plekjes die van uitzonderlijk belang zijn op het gebied van geschiedenis, cultuur of natuur.

De landschappen

Occitanie is een land van weidse en einderreikende ruimtes, van een platteland dat getekend is door heuvels en valleien, van spectaculaire stukjes natuur zoals de rivierkloven (gorges) van de Tarn, de rivierkloven van de Aveyron, de vallei van de Lot, de vallei van de Dordogne In het zuiden van de regio verheffen zich de Pyreneeën met toppen van 3.000 meter, die de grens vormen met Spanje.


Met gemiddeld 2000 uren zonneschijn per jaar is Occitanie een van de zonnigste streken van Frankrijk. Een vroege lente wordt gevolgd door een vrij warme zomer en een mooi naseizoen, dat duurt tot de eerste sneeuwval in de bergen.


Erfgoed en natuur: ontdekkingen en activiteiten


mag zich verheugen in een belangrijk erfgoed dat stamt uit de middeleeuwen en de renaissance, van stadjes die in de Larzac gesticht werden door de tempeliers en de hospitaalridders tot de 16e-eeuwse statige herenhuizen van Toulouse. De regio wordt ook doorkruist door drie bedevaartwegen naar Santiago de Compostela. Ze vertoont nog steeds de sporen van de kruistocht tegen de katharen, een periode waarvoor de burchtruïne van Montségur in de Ariège symbool staat. Kastelen, middeleeuwse dorpen, bastides, kathedralen en romaanse kerken zijn bezienswaardigheden die de geschiedenis en de cultuur van de streek illustreren.


Met 26.000 km bewegwijzerde paden, een nationaal park (van de Pyreneeën) en 4 regionale natuurparken is Occitanie een bestemming die uitnodigt voor een kennismaking en contact met de natuur. Dat kan via wandelingen of trektochten, fietstochten, tochten te paard of sporten op snelstromende wateren.


Op de rivieren en kanalen, waaronder het Canal du Midi, die samen een van de grootste netwerken van waterlopen in Zuid-Europa vormen, heeft zich een riviertoerisme ontwikkeld.

De gastronomie en de ambachten

Tussen de meest bekende producten van Occitanie vinden we de Roquefort, de eendenlever, de zwarte truffel van de Quercy, de saffraan In de regio, waar de biologische landbouw steeds meer aan belang wint, vindt u een honderdtal producten die een kwaliteitslabel hebben bekomen, zoals de AOC Chasselas(druif), de roze look van Lautrec of het hoevelam van de Quercy. Al deze producten worden aangeboden op de vele markten die in de meeste dorpen en steden wekelijks worden gehouden.


Occitanieis ook een land van wijngaarden. Men produceert er onder meer de AOC Cahors, Gaillac, Madiran, en vergeten we ook de Armagnac niet, die afkomstig is van Gascogne, het land van musketier DArtagnan.


Heel wat ambachtelijke kennis is al van oudsher overgedragen en dat is uitgemond in producten die bekendheid kregen tot ver buiten de landsgrenzen, zoals de messen van Laguiole, de handschoenen van Millau en de kunstmeubelen van Revel.

De festivals

Op het vlak van cultuur en evenementen telt Occitanie jaarlijks een honderdtal festivals die gewijd zijn aan muziek, film, astronomie, circuskunsten Enkele voorbeelden van evenementen met een internationale uitstraling zijn Jazz in Marciac, het Country Music Festival in Mirande, Tempo Latino in Vic-Fezensac, het Festival van de Sacrale Muziek in Sylvanès, het Festival Rio Loco in Toulouse

Aanraders in de nabije omgeving

Najac
Saint-Antonin-Noble-Val
Cordes sur ciel
Penne
Bruniquel
Villefranche de Rouergue
Belcastel
Albi
Cahors

...en nog zo veel meer om te komen ontdekken!