het domein

Lieu dit "LA SALESSE"

Zoals de naam reeds doet vermoeden is 'Domaine de la Salesse' gelegen in La Salesse, een klein gehuchtje van Ginals in het departement Tarn et Garonne, Midi-Pyrenees.

Sinds 2016 is de regio veranderd van naam, nl Occitanie (afkomstig van de gesproken lokale taal Occitaans).

Domaine de La Salesse deed oorspronkelijk dienst als herenhoeve. Het geheel omvat een centrale woning (hoofdgebouw met 3 verdiepingen en zolder, bouwjaar 1830), een vroegere knechtenwoning en tal van bijgebouwen. Het oudste huisje dateert van de 17 eeuw en is (net als de andere huisjes) gebouwd in de typische Franse 'pierres' (natuurstenen).

De verschillende gebouwen zijn circelvormig opgesteld rond de centraal gelegen binnentuin met waterput. Het hele domein is volledig omwald.

Ongerepte natuur:

Het domein telt 50 hectaren bijhorende grond, gaande van weiden, bossen, rotsen tot een kleine wijngaard. Tijdens een wandel/fietstocht zal u versteld staan van de enorme verscheidenheid van de midi-pyrenees en zijn prachtige ongerepte natuur.

De inwoners van La Salesse:

Het gehuchtje telt een 10 tal huizen, met eigenaars van verschillende nationaliteit. Onze achterburen zijn afkomstig uit Nederland, maar zij hebben de drukte van Amsterdam zo een 25 jaar geleden omgeruild voor de rust van de Franse Midi-Pyrenees.  Bovendien zijn wij niet de enige Belgen in de buurt. Op 200m van onze deur woont een Belgische (Waalse) dame, (in het dorp bekend als 'tante Thérèse') die ondanks haar lange verblijf in Frankrijk (reeds meer dan 50 jaar!) nog een aardig mondje Nederlands spreekt. Leuk toeval dat zij ook een tijd in ons huis gewoond heeft. Zij heeft ons al veel verteld over de geschiedenis van Domaine de La Salesse. De streek is ook bekend om zijn vele (water)molens, wijn, herdershonden, schapenvlees, ganzenlever. . . 

Verbouwingen:

In de loop der jaren hebben wij domaine de La Salesse eigenhandig grondig gerenoveerd.  Renovatie van het hoofdgebouw, de gites, aanleg van het zwembad,..  

De foto's geven een beeld van de renovatiewerken...